2013. július 25., csütörtök

Judenburg, a Liechtenstein várrom és az új kastély, SzG3


Nem tévedés, van Ausztriában egy olyan város, amelynek a nevét Zsidóvárra lehetne fordítani (de erről majd a városnál bővebben). Egyik, bár nem túl látványos nevezetessége ez a várrom ill. a kastély. Azért nem túl érdekesek, mert az egyik nagyon romos várrom (helyette nagyon ajánlható a nem túl messze lévő Eppenstein várrom), a másik pedig már rég óta tartományi tulajdon (ez még nem lenne nagy baj), de zárva van. Jelenleg eladás alatt van (2013), akinek van 495.000 Eurója, az azonnal megveheti.
De kezdjük az elején:
a vár volt a Liechtenstein család ősi fészke, mely igen jól védte az alatta elterülő Mura völgyet. A vár eredetét a XI. sz-ra teszik. Volt egy híres lakója: Ulrich von Liechtenstein, aki ha éppen nem harcolt, költő és trubadúr volt, vagyis minnäsenger. Állítólag igen jó hatásfokkal csábította el a női szíveket. Mátyás király is hadakozott itt, de nem járt sikerrel. Csak létrán lehetett a várba bejutni, nem volt kapuja. A haditechnika fejlődésével, valamint a kényelmi igények egyre erősödő szorítása miatt a várat felhagyták kb a XVI. században és leköltöztek a vár alá, amely erősen romlásnak indult. Maga a kastély a XVI. században készült el a seckaui szerzetesek hathatós közreműködésével. Később tartományi tulajdon lett, legutoljára bentlakásos iskola működött benne 2001-ig, jelenleg az eladásán fáradoznak (szerintem nem túl aktívan, ha 2001-ben már megszűnt az iskola). A kapunál csak egy lánc zárja el az utat, azt könnyű átlépni, hogy a kastélyt legalább kívülről szemrevételezhessük, bár nem tartozik a látványos épületek közé. A kastély parkja is csak egy átlagos park, ráférne némi karbantartás.
A Liechtensteini hercegség és az itteni Liechtensteinek közötti kapcsolatra nem igazán tudtam rábukkanni, pedig az ottani hercegek is osztrák eredetűek. Hátha valaki ebben tud némi információval előhozakodni.


Vissza a főoldalra (katalógus)

 a várrom
a várrom
 a kastély
 a kastély
 a kastély
 a kastély
a kastély

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése