2013. február 12., kedd

Schielleiten, Schloß Schielleiten, SzG3



Egy újabb gyönyörű kastély. Ez viszont nem túl régi, a XVIII. században építették, barokk stílusban. Jelenleg sport és konferencia központ. A park tele van teniszpályákkal, de kettővel biztosan.
A kastélyt 1720 és 1730 között Wurmbrand-Stuppach császári gróf építtette. 1921-ig a birtokukban maradt, ekkor eladták Frank Whitehead-nek, akinek a fia John torpedógyáros volt Fiuméban. Testvére, Agathe Georg Ludwig von Trapp felesége volt, aki a legendás Trapp család alapítója. A II. VH-ban az NSDAP használta, majd ez a terület angol megszállás alá került. Volt gyermekkórház is, meg katonai kórház is. Ez után került szövetségi tulajdonban, azóta szolgál a sportoktatás céljára (E tekintetben a legrégebbi intézmény Ausztriában). Ismertek a "Schielleitner Barockabende“nevű nyári koncertsorozatai is. A terület igen alkalmas hőlégballonozásra, több Európa- ill. Világbajnokság volt már itt.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Schloß Schielleiten
 Schloß Schielleiten
 Schloß Schielleiten
 Schloß Schielleiten
 Schloß Schielleiten
 Schloß Schielleiten
 Schloß Schielleiten
Schloß Schielleiten
 Schloß Schielleiten, a kápolna
 Schloß Schielleiten, Schwarz-Reichenau-Haus
Schloß Schielleiten, Stelzerhaus

Időközben kiderült, hogy miért is ilyen fiatal ez a kastély: létezett egy őse, az Altschielleiten vár, ami ide kb 2 km-re található. A vár eredete a XIII. századra tehető, a Schielleitenek birtokolták. Az 1600-as években ez a hely lett a stájer protestantizmus központja. 1629-ben női örököse lett a várnak és mivel protestáns is volt, végül is eladták a várat a későbbi kormányzónak, gróf Saurunak. 1730-ban megkezdődött az új kastély építése a hegy tövében, ezt a várat felhagyták, tetőszerkezetét leszedték, 1812-re teljesen tönkre ment. 1905-ig a Wurmbrand családé volt, jelenleg is magántulajdonban van (Josef Stelzer, volt polgármester). A vár egy része helyre lett állítva és lakhatóvá tették, de nem látogatható.

 Altschielleiten
Altschielleiten

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése