2013. január 25., péntek

Osztrák kisvárosok: Güssing (Németújvár), SzG3

További részletesebb osztrák beszámolók:Vissza a főoldalra (katalógus)

A határtól nem messze található Güssing városa, ismertebb magyar nevén Németújvár. A városról történelméről annyit érdemes tudni, hogy Batthyány birtok volt, mégpedig 1524-től. A család most is használt családi kriptája a Ferences rendi templomban található. A város, bár dél Burgenland legnagyobb városa, nagynak nem mondható, viszont fekvése egészen pazar. Ha a Heiligenkreuz-i határátkelő felől érkezünk, mielőtt beérnénk a városba, pompás rálátás van a várhegyre épült várra, ill az előtte lévő tavakra (rengeteg hattyú, van szabadtéri strandja is). Maga a városka ívesen körbefogja a hegyet, így egyenes utcája ezen a részen nincs is. Rendezett, virágokkal feldíszített város, több szökőkúttal, valamint a ferences rendi templommal és kolostorral. Nagyjából ennyi. A várról majd alább bővebben írok.
Ugyancsak itt található a Drašković család kastélya is. 
Németújvár híres szülötte Csákányi László színművész.Güssing - a Városháza
Güssing
Güssing
Güssing
Güssing
Güssing
 alkonyi fények Güssingben
alkonyi fények Güssingben

Most nézzük meg a várat:

A vár egy bazaltkúpra épült és bármerről közelítjük is meg a várost, igen látványos képet nyújt. 1524-től a Batthyányok tulajdonát képezi és igen jelentős szerepe volt a törökök elleni küzdelmekben. A vár egy időben eléggé leromlott, ezért Batthyány-Strattmann László herceg ("a szegények orvosa", lásd még: Kittsee) egy alapítványt hozott létre a vár fenntartására.
A városkából a Batthyány str-n keresztül juthatunk fel, több kapubástyán áthaladva. Az út elég meredek (főleg lefelé menet nagyon igénybe veszi a térdeket), ezért aki ezt nem bírja, mehet fel egy kis sikló segítségével is. A várban nyáron színházi bemutatókat tartanak. A kiállítási részen többek között megtekinthetjük a várkápolnát, az ősök (Batthyányok) arcképcsarnokát. A kápolna tornyából (ill. a vár pereméről) gyönyörű kilátás van Burgenland területére.

 Güssing vára
Güssing vára
 Güssing vára
 Güssing vára
 Güssing vára
 Güssing vára
 Güssing vára
Güssing vára alkonyi fényekben

A városban található még egy kastély, ez a Drašković kastély:
Ezt a kastély azért beletettem a beszámolóba, bár nem látogatható, magántulajdonban van. De legalább be tudtam menni a kastélyig és azt lefényképezni. Igen szép klasszicista stílusú az épület, viszonylag kicsi, de gondozott parkkal (a németújvári fellegvár tövében található). Állítólag igen szép a gótikus kápolnája is. Az interneten gyakorlatilag semmit nem tudtam kideríteni sem a kastélyról sem a tulajdonosokról sem (szerintem horvát történelmi nevet viselő családról van szó.

 Schloß Drašković
Schloß Drašković
 Schloß Drašković
Schloß Drašković
 Schloß Drašković
Schloß Drašković

Németújvárnak a váron kívül tulajdonképpen már csak egy nevezetessége van, ez a ferences rendi templom és kolostor. Megtalálni könnyű, mivel a városnak a várat körülölelő főutcáján található. Külseje (és a belseje is) eléggé szerény (ami nekem szimpatikus némelyik túldíszített barokk templommal összehasonlítva). Mint ez már korábbi beszámolóimból kiderült, ez hely a Batthyányok "birodalma". A XV. században domonkosrendi rendi kolostor, a XVI. században ágostonrendi kolostor volt. A reformáció során a város protestáns lett, a kolostort Batthyány Boldizsár átengedte az új vallásnak. Az ellenreformáció során ismét katolikus lett, ekkor Batthyány Ádám visszatért a katolikus hitre és adta át a kolostort a ferencesrendieknek. A templomban található a Batthyányok családi kriptája, melyet még ma is használnak (közel 90 koporsó található itt). Igen érdekes Batthyány Károly József ólom szarkofágja (aki II. József tábori marsallja volt). A templom mellett Dr. Batthyány Strattmann László herceg (a szegények doktora - lásd még Köpcsény, Körmend) szobra található. A templom falán a Batthyányok címere, a falba beépítve több sírkőlap (I. Batthyány Ferenc, II. Batthyány Baltazár) is megtekinthető.
A templommal szorosan összeépülve található a kolostor, szintén szerény díszítéssel. Az időközben megépült könyvtár elfoglalja a kerengő egynegyedét, így az nem körbejárható. A könyvtárban 221 ősnyomtatvány található és 34 kézirat. A könyvtár legértékesebb példánya az un. "Zágrábi misekönyv". a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor látképe a várból

 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor udvara
 a ferences rendi templom és kolostor udvara
 feszület a kerengőben
Dr. Batthyány Strattmann herceg szobra a templom mellett

A várost keletről elkerülő főút mellett van egy vadaspark, erről is feltöltök néhány képet:

 vadaspark
 vadaspark
vadaspark

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése