2013. január 29., kedd

Innsbruck, Schloß Ambras, SzG3


A kastélyt könnyű megtalálni, míg maga a város az autópálya É-i oldalán, a kastély a D-i oldalon található. A legkönnyebb a pályaudvartól eljutni ide (autóval). A kastély mellett viszonylag kis parkoló található. A kastély a bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) fiókintézete. Itt mindjárt szeretném megjegyezni, hogy ez a kastély nem a hagyományosan eredetihez közelállóan berendezett szobákat és egyéb helyiségeket mutat be, ez tényleg egy kiállítási hely.
Ha leparkoltunk, akkor először a pénztárhoz kell járulni, e mellett található az eligazító tábla, amely a kastély szerkezetét és a kiállítások helyét mutatja.

Vissza a főoldalra (katalógus)

Schloß Ambras - az eligazító tábla

Ha a vastag nyíl felől (a pénztárhelyiségen keresztül) kezdjük meg a kastély látogatásunkat, akkor először egy fegyvergyűjteményt tudunk megtekinteni, ez Ausztriában a 3. legnagyobb. A többi helyiségben értékes művészeti gyűjtemény található. A teraszos részről lehet a legjobban látni a kastélyt.

Schloß Ambras - ebben az épületrészben található a pénztár
Schloß Ambras - részlet a fegyvergyűjteményből
Schloß Ambras
Schloß Ambras - erről a teraszról készült a fenti kép

Ha végeztünk ezzel a résszel, ki kell menni az udvarra és a fenti kép alján lévő épületbe kell bemenni, ez a Spanyol terem (Spanischer Saal). A Spanyol terem 43 m hosszú és 27 teljes alakos hercegi freskó díszíti. Jelenleg komolyzenei koncerteket tartanak benne. Igazi remekmű a két végében található ajtó is.

Schloß Ambras - keresztül a parkon át a Spanyol terem felé
 Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal)
Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal)
Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal)
Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal), az egyik bejárati ajtó


Innen egy csigalépcsőn keresztül jutunk fel a felső várba. Itt az összes szinten (három emelet!) Habsburg portrékiállítás található, némelyik kép igen jeles festőtől: Cranach, Tiziano, Van Dyke, Velázquez, stb. Igen szép a várkápolna is.

Schloß Ambras - a várkápolna

Kijőve a kastélyból megcsodálhatjuk a kiállítási rész igen érdekes tetőszerkezetét is.

Schloß Ambras - a tetőszerkezet

A kastély mellett nagyon szép angol típusú park is található, itt érdemes egy jó nagyot sétálni.

Schloß Ambras - részlet a kastélyparkból

Ez a kastély is megjelenik egy 10 Eurós osztrák érmén (a Spanyol terem):


A környezet csodálatos, a park szép, szerintem egyszer meg lehet nézni egy háromszintes portrékiállítást is (ha talán többször nem is).
  
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése