2013. január 29., kedd

Innsbruck, SzG3


Innsbruck Tirol tartomány fővárosa, az Inn folyó mentén terül el, zömében a jobb parton, a folyó egy lapályosabb részén. Az északi oldalon találhatóak a magasabb hegyek, ezek a Karvendel hegységhez tartoznak. Ennek egyik csúcsára, a Hafelekar-ra, sikló + kötélpálya kombinációval könnyen fel is lehet jutni.
Tegyük le az autót a Belváros peremén, amely szokatlanul kicsi, néhány utca határolta kis terület, ám annál szebb. Az Universitäts utca sarkán kis tér található, ahol a képkeretbe állva már kész is a "keretes" fotó Inssbruckban c. alkotás.

Vissza a főoldalra (katalógus)

egy kis városi park - klikk és kész a fotó

Ettől nem messze, közvetlenül a Belváros külső peremén található a Hofburg (Rennweg). Ez egy barokk-rokokó stílusú volt császári palota, mely a XV.-XVI. században épült. Idővel földrengés, tűzvész pusztította el, és csak 1754-1777 közötti időben újították és alakították át jelenlegi formájára. A palotában megtekinthetőek a dísztermek, fogadószobák és a díszes lakószobák.

a Hofburg

Ha a Hofburg mellett balra befordulunk, gyakorlatilag 1 percen belül kiérhetünk az Inn partjára, ahol is megláthatjuk, hogy milyen szép a város elhelyezkedése: az egyik oldalon a város zöme, a másik oldalon 2000 m-es hegyek láncolata.

az Inn folyó
az Inn folyó

Elérve a hidat, ismét balra fordulva az Ottoburg mellett, eljutunk a Herzog Friedrich Straße-ra és egyben a Belvárosba.

az Ottoburg

Itt még néhány száz métert előre haladva jutunk el Innsbruck legnagyobb nevezetességéhez, ez a Goldenes Dachl (az Aranytető). Az Aranytető egy késő gótikus stílusban megépített erkély, melyet 3450 db tűzben aranyozott rézlemez fed. Az épület, melyhez I. Miksa császár 1500-ban a világhírű erkélyt hozzáillesztette, hercegi rezidencia. Innen gyönyörködött a császári udvar a téren nyüzsgő vásározókban, vagy a lovagi tornákban,  vagy a felvonulásokban. 
manapság is, ha jó idő van, vasárnap délben, néha este is, reneszánsz, vagy barokk muzsikát adnak elő a nagyérdeműnek.

a Goldenes Dachl
a Goldenes Dachl
a Goldenes Dachl

A Herzog Friedrich Straße az Aranytetőnél derékszögben megtörik és jobbra fordulva halad végig a Belvároson, majd néhány utcasarok után bele torkollik a Maria Theresien Straße-ba. 

a Belvárosban
a Belvárosban

Magáról a Belvárosról nem fogok sokat írni, szebbnél szebb épületek sorakoznak egymás után, valamint az is elmondható, hogy a cégérek paradicsoma is egyben. Több helyen megkóstoltuk, nagyon finom fagylaltot lehet itt kapni. Véleményem szerint az egyik legszebb, legegységesebb belváros Ausztriában.

a Belvárosban - cégér dömping
cégér a Belvárosban
cégér a Belvárosban
toronyóra
a Belvárosban

Ha elértük a Maria Theresien Str-t, azt tapasztalhatjuk, hogy az inkább egy hosszú és széles tér inkább, mint utca, hasonlatos a prágai Vencel térhez (csak ez itt sétáló utca), rengetek kerékpárossal. Ezzel el is hagytuk a közvetlen Belvárost. Az épületek is is nagyon szépek, csak sokkal levegősebb az utca.

a Maria Theresien Str. Belváros felé eső vége - a háttérben a Várostorony
a Maria Theresien Str.
a Maria Theresien Str., háttérben az Annasäule
a Maria Theresien Str. és az Annasäule
még egy toronyóra

Kifelé haladva baloldalt találhatunk egy jó bevásárló központot, az a Rathausgalerien. Ebben az a jó, hogy úgy elrejtették a házak közé, hogy alig lehet észrevenni, viszont nem "piszkít" bele a modernségével az utca egységes építészeti szerkezetébe. Figyelemre méltó a bejárati főfolyosó üveg tetőzete.


Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése